Apklausa: merginų pavardžių trumpinimas socialiniuose tinkluose

Man kaip sociologei pasidarė įdomi tendencija merginoms savo feisbuke trumpinti pavardes, paprastai iki vieno skiemens. Jei jūs nieko prieš, norėčiau užduoti kelis klausimus apie šitą veiksmą.

  • Kaip pasirenkate, kaip trumpinti? Kodėl palikti būtent tiek raidžių, kiek paliekate? Ar pagalvojate apie skambesį, palikdamos tam tikrą raidžių skaičių? Ar manote, kad jūsų pasirinkta pavardė skambesnė už tikrąją? Skamba žaismingiau? Primena trumpas įsimintinas garsenybių pavardes?
  • Kodėl soc. tinkluose naudojate sutrumpintą pavardę? Beje, ar naudojate tokią pat formą visuose soc. tinkluose? Ar taip bandote išvengti lietuviškų raidžių vartojimo? Ar manote, kad lietuviškos pavardės apskritai per ilgos, sunkiai ištariamos, sudėtingos įsiminti užsieniečiams? Ar jums tiesiog patinka, kad sutrumpinta pavardė skamba universaliau, tarptautiškiau? Geriau dera prie vardo?
  • Ar manote, kad jūsų bendraklasiai, kolegos, etc. gali jus čia surasti su sutrumpinta pavarde? Gal ji lengviau surandama užsieniečiams draugams? O gal jums išvis neaktualu, kad kas nors jūsų čia ieškotų, tiesiog palaikote ryšį su draugais, kurie jau prijungti prie draugų sąrašo?
  • Ar kada nors pagalvojote apie pavardės keitimą? Sutrumpinimą iki ‘feministinės’ formos? Ar dar kur nors pasirašinėjate sutrumpinta pavarde?
  • Jei turite seserų, kokias pavardžių formas jos naudoja soc. tinkluose?

Atsakykite komentarais ar man asmeniškai (priimu atsakymus ir per FB, frype :)) Taip pat būtų labai įdomu, jei persiųstumėte klausimus kitoms merginoms, trumpinančioms pavardes soc. tinkluose 🙂 Ačiū

Comments 5

  1. Aš esu pilna pavarde (ir net su lietuviškom raidėm), bet gan ilgokai svarsčiau pradėt vadintis sutrumpintai (pirmas skiemuo+antro priebalsė, ar pirmas skiemuo), ir ne tik Facebooke. Pagrindinė priežastis – šiuo metu laiką leidžiu užsienyje, ir kai reikia padiktuoti savo pavardę, tai tikrai užtrunka, ir netrumpai (ir vis kokią raidę kas suklysta). Tiesiog lietuvių pavardės sunkios, ir norėjos palengvinti. Dargi, būčiau lengviau įsimenama. Kai norėjau pradėti profesionaliai fotografuoti, tai buvo gana rimtas klausimas – juk norisi būti atpažinama. Nebent belieka galvoti slapyvardį. Tik, va, su sutrumpinta pavarde, svarsčiau, net pusiau oficialų el. pašto adresą galima būtų naudoti. O su slapyvardžiu el. pašto adresas atrodo įtartiniau.
    Tai aš kaip ir iki dabar neapsisprendus, kaip daryti. Viena žinau – su lietuviška pavarde bus gerokai sudėtingiau. Ypač, kai be lietuviškų raidžių ji išvis nebelabai mielai tarias net man pačiai.
    O šiuo metu aš Facebooke esu su lietuviška pavarde, kas visiems kelia daug problemų, nes vien lotyniškom raidėm suvedus manęs neišeina rasti 🙂 Bet, kaip sakant, ne veltui buvo sukurtas ieškojimo būdas pagal el. paštą.

    Šnekant apie feministines pavardes, tai buvau svarsčius, kad neteisinga, jog lietuvėms tegalima pasiimti -ė galūnę, kuri yra vis tiek lietuviška raidė. Jei jau būt feministe, tai su lygia „vyriška” pavarde 😀 O žiūrėsiu.. vis kyla įtarimas, kad ištekėjus pasiimsiu -ė galūnę (priklausomai, žinoma, nuo pavardės), o ne -ienė. Gal painumų kils, bet trumpiau. Na, arba gal čia mano jaunatviškumas priešinasi, kad -ienė labai jau suaugusiai skamba ir aš to nenoriu (bent kol kas).

  2. cha, matai, panašu, kad čia privatumo/viešumo klausimas. nori, ar nenori, kad tave rastų.

  3. Feisbuke buvo kažkokia aplikacija „Your name in Chinese“ ar pan. Man atrodo tie, kurie ją užsisakė, tapo sutrumpintomis pavardėmis – draugų sąraše turiu porą žmonių, kurių pavardės sutrumpintos, paliekant tik tris pirmas raides.

    Mane asmeniškai tai erzina – pagrindinė priežastis kodėl „apsigyvenau“ Feisbuke yra tai, kad ten (bent jau iš pradžių) buvo galima aptikti žmones tikraisiais jų vardais.

  4. Sveika, pirmiausia trumpinima pasirinkau pagal tai, kaip man graziau tas trumpinys skamba, antra i garsianybes jokias nebandau lygiuotis, nes jei zmogus nori kazkuo patikti kitiems, tai manau ne nuo pavardes reikia pradeti :)) kituose tinklapiuose as kartais is vis nenaudoju savo pavardes, nes nemanau, kad to reikia, nebent yra privaloma.. O kitas dalykas mano pavarde po santuokos yra pasikeitusi ir nemanau, kad cia labai visiem aktualu kokia jinai yra :)) o savo visus draugus ir bendraklasius as turiu ir su jais rysius palaikau, o jei kazkas manes neranda as pati galiu juos surasti arba mane gali rasti per pazistamus.. ir siaip labaij gerai, kai taves neranda tie, kurie yra nepageidaujami ir tau visiskai neaktualus :))) ACIU !!

  5. Labas, man nuorodą į šią apklausą atsiuntė į FB laiškų dėžutę, nes mano pavardė ten tiesiog Bil (pilna: Bilinskaitė). Taip atsitiko todėl, kad, kai registravausi, galvojau niekas jos net nematys, kaip ir kituose socialiniuose tinkluose, todėl parašiau kelias raides ir pildžiau kitus laukelius. Kai pamačiau, kad pavardė vis tik matosi, palikau kaip yra, nes tiesiog man nėra labai svarbu mano prieinamumas, ką žinau, kas manęs gali sugalvot paieškot. Jei aš tą žmogų pažįstu, tai arba paieškau pati arba per bendrus draugus randame vienas kitą: tai nėra problema :]

    Laikui bėgant tas mano Bil dar ir savotišką reikšmę, susijusią su mano dabartiniu darbu, įgavo, nors, prisipažinsiu, Bilinskaitė man atorodo kur kas mieliau akei, bet nežinau, kodėl nekeičiu :]

    Tikiuosi, kad į klausimą atsakiau. Jei yra neaiškumų – tiesiog klausk :]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.