Užsienietės Maltos Pride eitynėse: „Ačiū, Malta, už tai, kur šiandien esame”

„I came here for love,“ – iš garsiakalbių Valetoje griaudėjo vietinės žvaigždės perdainuotas tarptautinis hitas. Užsienietes (kodėl bendruoju atveju rašau moteriškąja gimine, žr. čia) į Viduržemio jūros salyną atvedė įvairios priežastys, bet į LGBT eitynes jos susirinko pasidžiaugti, kad jų pasirinktoji tėvynė – viena pažangiausių Europoje pagal LGBT teisių lygį. Šiemet Tarptautinė lesbiečių, gėjų, biseksualių, transseksualių ir interseksualių asmenų asociacija (ILGA) Maltą savo vaivorykštės reitinge įvertino kaip LGBT draugiškiausią Europos šalį.

„Šiemet tiesiog neįtikėtina – daug aktyviau įsitraukė Maltos verslai,“ – džiaugiasi ketverius metus Maltoje pragyvenusi eitynių savanorė britė Mia. Jos nuomone, įstatymai pasitarnavo tam, kad LGBT teisės taptų kažkuo visiškai normaliu. Kai birželį parlamentas balsavo dėl santuokos lygybės įstatymo, kuriuo teisiškai sulyginamos tos pačios lyties ir skirtingos lyties porų teisės, tik vienas opozicinės partijos politikas išdrįso balsuoti prieš. Abi pagrindinės partijos sutarė, kad įstatymas bus priimtas, ir iš karto po to premjeras Joseph’as Muscat’as užlipo ant scenos Kastilijos aikštėje pasveikinti šventiškai nusiteikusios minios.

Pokyčiai teisinėje bazėje – puiku, bet reikia užtikrinti, kad visi žinotų, jog priklausyti LGBTI+ bendruomenei yra labai normalu ir reikia tai priimti, – dienraščiui Malta Today sakė premjeras, užsukęs į keturioliktųjų Pride eitynių pradžią. „Malta nuėjo toliau nei bet kuri Europos šalis. Tie, kas diskriminuoja, gana ryžtingai baudžiami. Tai labai svarbu. Mūsų premjeras tai pažadėjo,“ – didžiuojasi savo naująja tėvyne amerikietis Collin’as, prisijungęs prie milžiniškos vaivorykštės vėliavos nešėjų.

Opozicija šiai Darbo partijos politikai neprieštarauja.

Opozicijos lyderis Simon’as Busuttil’as (antras iš dešinės) žygiuoja eitynėse su pirmuoju Nacionalistų partijos translyčiu politiku – Alex’u Mangion’u (viduryje)

Vienos iš eitynių rengėjų, organizacijos Allied Rainbow Communities, įkūrėjas Eamonn’as Gomez’as Jimenez’as susirinkusiems pranešė, kad eitynėse žygiavo pustrečio tūkstančio dalyvių. Jo nuomone, tokios eitynės vis dar reikalingos. „Didžiausias ginklas prieš mūsų bendruomenę – gėda. Gėda daro mus nematomus, – kalbėjo jis nuo scenos. – Ačiū, Malta, už tai, kur esame šiandien. Mes ketiname čia pasilikti.“

Policijai paliepus, dalyvis nuraško vaivorykštės spalvų akinius, kuriais norėjo papuošti Jean’o de Valette skulptūrą

Tarp maltiečių ir čia ilgam įsikūrusių užsieniečių šmėžuoja ir keliautojų „desantas“ – atsitiktinai užklydusios turistės. Praeivės prašo nuotraukos su specialiai į eitynes atvykusiomis teatro karalienėmis iš Suomijos – Lempi Hellaa Haara ir Yoko Ou Nou Gato.

„Mes neskutame barzdų”

Kelioms valandoms Valeta prisipildė blizgučių, muzikos ir spalvų. Organizatorės kvietė neužmiršti, kad ne visos problemos išspręstos ir kad LGBT asmenys vis dar susiduria su patyčiomis bei diskriminacija. Todėl E.Gomez’as Jimenez’as kruopščiai išvardijo rėmėjus pagal tai, kuo jie užsiima, ir pakvietė sudaryti telefono sutartį, pirkti alkoholį ir nukreipti savo darbo jėgą bei talentus į tas įmones, kurios įsipareigojo lygybei dar prieš tai, kai tai tapo madinga.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.