Turizmas iš Kinijos

Šiandien ieškojau, ką Lietuvos spauda yra rašiusi apie turistes iš Kinijos. Tai yra didėjantis turizmo srautas visame pasaulyje. Augant jų perkamajai galiai, kinės (kodėl moteriškoji giminė?) išleidžia kalnus pinigų apsipirkinėjimui (dažniausiai dovanoms, taip pat brangioms žinomų prekinių ženklų prekėms – žr. daugiau čia). Vis daugiau kinių keliauja savarankiškai, o ne grupėse. Todėl didėja poreikis išversti sudėtingesnius tekstus, pritaikyti paslaugas turistėms iš šios šalies.

Šiame straipsnyje pabrėžiama, kad viešbučiams, norintiems pritraukti turisčių iš Kinijos, reikėtų atsižvelgti į jų pamėgtas mokėjimo sistemas. Galimybė nusipirkti drabužių ar rankinių taip pat patraukli kinėms, bet šie dalykai Lietuvoje ne pigesni nei kitur ES, o kinės dažniausiai aplanko daugiau nei vieną Europos šalį. Kad daugiau prisipirktų, Lietuva turėtų būti paskutinė jų maršruto stotelė, bet, nesant tiesioginių skrydžių, taip nebus.

Turizmo departamento duomenimis, turisčių iš Kinijos srautai svyruoja. Keliautojas domina UNESCO paveldas, gintaras, bažnyčios. Manau, sudomintų ir pajūris, jei nebūtų taip sunku ten patekti iš Vilniaus. Turizmo potencialo išnaudoti neleidžia ir kiniškai kalbančio personalo, visų pirma gidžių, trūkumas. Paruošti gerai kiniškai kalbančią specialistę užtrunka. Nors Lietuvoje yra keletas tam tinkamų programų (pvz., VDU Rytų Azijos kalbų ir kultūrų programa), iš patirties matau, kad, kol nepagyvena toje šalyje, studentės drovisi vartoti užsienio kalbas. Norint gidauti, susišnekėti neužtenka. Reikia mokėti visas mandagybes, valdyti politinės ir meno istorijos žodyną.

Kinės išsiskiria tuo, kad užsienyje dažnai valgo kiniškuose restoranuose. Japonės elgiasi priešingai – ypač jei virėjos ne japonės. Spėju, kad Lietuvoje kinės nusivilia savo šalies restoranų įvairove ir kokybe.

Tyrinėdama lietuvišką žiniasklaidą ir blogosferą, patekau ir į man žinomą šaunų tinklaraštį apie gyvenimą Japonijoje. Taigi galima palyginti, kaip turizmo iš Kinijos srautams prieš ketverius metus ruošėsi Japonija. Viena nestandartinė idėja – supaprastinta procedūra „auksinių“ kreditinių kortelių turėtojams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.