Gyvūnų migracija ir sėkmės paieškos Maasai Maroje

Maasai Mara garsėja safariais po gyvūnų ir žmonių bendrai gyvenamą teritoriją. Masajų karvės ganosi šalia laukinių kanopinių – zebrų, gnu, gazelių ir kitų. Kasmet pagrindinė atrakcija – stebėti, kaip gnu migruoja ir lyg lašišos tampa maistu kitiems.

Vairuotojai, vežiojantys turistes po parką, turi radijo ryšį ir atskirą žargoną, padedantį koordinuotis. Taip dauguma grupių gali tikėtis pamatyti pagrindinius (zebrus, žirafas, liūtus) ir retesnius (raganosius, leopardus ir dramblius) gyvūnus. Gana linksma klausytis, kaip turistės džiūgauja per TV matytus gyvūnus išvydusios gyvai, o tada… stebi juos per mažytį fotoaparato ekranėlį.

Gnu-zebrai

O visa kita priklauso nuo sėkmės. Atsidūrus tinkamu laiku tinkamoje vietoje, galima stebėti, kaip gyvūnai ne tik maitinasi ar ilsisi, bet ir medžioja ar poruojasi, o gnu – dargi šoka į upę, kad persikeltų į kitą krantą. Todėl įdomu stebėti ne tik žvėris, bet turistes iš įvairių šalių, kai jos nekantrauja nufotografuoti kokį retesnį sutvėrimą fotoaparatais, telefonais ant pagaliuko ir didžiulėmis planšetėmis.

Gnu yra tarsi evoliucijos sukurti būti tokiu grobiu, kurį tipiška miestietė sutiktų nurašyti į nuostolius, nes gyvūnų vertumą gyventi nustato pagal tai, kiek jie ūtiūtiū mieli. Gnu yra pabrėžtinai blankūs, vos suaugę iš karto atrodo seni, neturi nei gracijos, nei minkštumo, tik striksi kriuksėjimą primenamai pasimūkaudami.

Aplinkui mėtosi jų kaukolės, gidės veža pažiūrėti, kaip liūtės taršo gnu, bet negirdėjau, kad kažkas jų gailėtų. Mūsų gidas sako, kad vienintelė gnu gynyba – didelis jų skaičius, leidžiantis saugiai išgyventi bandoje.

Stovyklavietėse, įvažiavimuose ir kitur masajės pardavinėja papuošalus ir turistinius niekalus. Turistes įsileidžiantys kaimai uždirba apie 9 eurus nuo galvos už įėjimą. Vyrai parodo liūto sumedžiojimo šokį, moterys dainuoja vestuvių dainas, mažiausiosios kartoja vieną išmoktą anglišką žodį – „money”. Visos bando kažką parduoti. Taip ir gyvena – akivaizdžiai tuo verstis patraukliau nei ūkininkauti ar keltis į miestus ieškoti arbo siuvyklose arba statybose.

prekiautojos-masaimara

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.