Įdomioji statistika: nedarbas ir emigracija Rytų Europoje

Dirbu prie ataskaitos apie emigrančių grįžimą į Latviją, Lenkiją, Rumuniją ir Vengriją. Ta proga parsisiunčiau visokių lyginamųjų Eurostat duomenų ir, norėdama tiek pati sau, tiek, jei prireiks, užsakovui iliustruoti krizės pradžios tendencijas, nusipaišiau tokį grafiką:

Nedarbas (proc.) ir emigracija (emigrančių (piliečių) skaičius 10 000 šalies gyventojų)

Šaltinis: Eurostat

Nežinau, ar jis Jums atrodo pakankamai aiškus. Spalvos ir taškų forma padeda identifikuoti valstybes. Ten, kur kreivės susikerta, vienai emigrantei tenka 100 bedarbių. Prasidėjus krizei, bedarbių skaičius, tenkantis vienai emigrantei, Latvijoje ir Lenkijoje šoktelėjo, o Vengrija staiga pradėjo vytis kitas šalis, nors anksčiau, kaip rodo raudonos kreivės, žmogos ten verčiau ieškodavosi darbo gimtinėje. Tendencija mane sudomino ir, radusi laiko, nupsrendžiau pažiūrėti, kaip atrodo VRE šalys pagal šitą mano ką tik sugalvotą rodiklį.

Bedarbių skaičius, tenkantis vienai darbingo amžiaus emigrantei

Šaltinis: Eurostat, rodikliai: metinis bedarbių skaičius (tūkst.) ir 20-64 m. emigrančių skaičius

Eurostat duomenys, deja, labai „kiauri“ ir netobuli: čia tik registruotas nedarbas, neapimantis, pvz., pačių skurdžiausių Rumunijos kaimų. Tačiau šiuo atveju šis rodiklis tinka – jis rodo, kiek žmogų ieško darbo. Su širdgėla išmečiau iš šio grafiko savo antrąją akademinę tėvynę Vengriją, nes, išplėtus ašis, nebesimatytų skirtumų tarp kitų šalių. O skirtumai milžiniški – Vengrijoje šis rodiklis po įstojimo į ES siekė 1002 bedarbes vienai emigrantei, per pakilimą – 1480, o vos prasidėjus krizei – staiga 71. Arba pasikeitė skaičiavimas, arba vengrės išties pasipylė į kitas šalis. Girdėjau tokių teiginių iš pažįstamų tenai.

Lietuvos skaičius sudėjau ant grafiko. Esame panašios į estes ir šiek tiek lenkiame slovėnes. Emigrančių ir bedarbių santykis krizės eigoje padvigubėjo, bet juk žinome, kiek išaugo nedarbas… Mes nežinome, ką prieš tai veikė emigrantės, bet įdomu užfiksuoti, kad krizės priešaušriu Lietuvoje, esant 10 esama padėtimi nepatenkintų žmogų, 1 emigravo, o 9 ieškojo darbo Lietuvoje. Tuo pat metu Slovakijoje vienai emigrantei teko beveik 200 namuose liekančių bedarbių, Latvijoje – 30.

Tad ar tikrai Rytų Europoje tuoj nebebus, kam dirbti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.