Komentaras apie susidorojimą su romais Prancūzijoje

Šiandien netikėtai paskambino Žinių radijo žurnalistė ir paprašė pakomentuoti romų gyvenviečių sugriovimą ir deportacijas Prancūzijoje, žvelgiant kiek plačiau – per romų integracijos Europoje prizmę. Laida bus kartojama šiandien 17.10, galima klausyti ir internetu. Taip pat šiandien pasirodžiusiame „Atgimime” galite perskaityti plačiau, kodėl manau, kad skirti kolektyvines bausmes ir paversti migracijos politiką socialinės politikos ir teisėsaugos tarnaite yra ydinga praktika. Sergu ir neturiu laiko daugiau rašyti čia, bet besidomintiems siūlau paskaityti:

Kviečiu visus,

  • kurie tiki, jog per XX amžių pasaulis pasimokė, koks blogis yra kolektyvinė bausmė,
  • kurie nemano, kad krizės padarinius galima sušvelninti demonizuojant Rytų europiečius,
  • kurie mano, kad ES turi būti lygiai teisinga įtakingiausioms savo narėms ir mažosioms valstybėms,
  • kurie nenori, kad tarp europiečių būtų pirmarūšiai ir antrarūšiai,
  • kurie netiki primityviais, prievartiniais, su fašizmu flirtuojančiais sprendimais

burtis ir netylėti. Sekite naujienas – jei pavyks, organizuosime protesto akciją. Vengrai jau buriasi rytoj. Priminkite šį klausimą kiekvienam sutiktam prancūzų diplomatui ar žurnalistui. Uždavinėkite nepatogius klausimus apie romus kiekvienoje paskaitoje, ypač apie europietišką tapatybę. Susisiekite su Europarlamento nariais ir sekite naujienas, kaip jiems pavyks balsuoti dėl smerkiančios rezoliucijos. Skleiskite naujienas savo rate, rašykite bloguose ir visiems pasakokite – žmogaus teisės yra ne tik geruoliams ir „fainuoliams”. Jos taip vadinamos dėl to, kad privalo galioti visiems. Jų nereikia nusipelnyti. Jei pagrindinės ES sutartys įtvirtina laisvą žmonių judėjimą, nevalia jo paniekinti. Nusikaltėliai turi atsakyti individualiai (kaip ir, pvz., lietuviai JK, apie kuriuos skaitome Delfi kriminalų skyriuje).

Beje, mėgstantiems tipiškus argumentus į kitą pusę galiu pasakyti: ir aš turėjau neigiamos patirties bendraujant su kai kuriais romais. Tai ką?

Comments 3

  1. Pingback: Debatai: Ar sutinkate, kad Prancūzija pažeidžia žmogaus teises iškeldindama romus iš savo teritorijos? — Euroblogas.lt

  2. Post
    Author

    Manau, tai yra nesulyginami dalykai. Jei ši Prancūzijos politika taip praeis, tai reikš ne vien žmogaus teisių pažeidimą (yra žmonių, kurie sistemingai su tuo dirba be jokio, anot Jūsų, popso), bet Europos projekto pabaigą. FR vyriausybė, nesuvaldydama nusikaltimų bangos, nesusitvarkydama su šalies kalėjimais ir nebeįžengiamais rajonais (prisiminkime – Sarkozy buvo vidaus reikalų ministras), užuot sprendusi socialines problemas socialinės politikos priemonėmis parengia… planą, ką daryti su romais. Jei ES institucijos nieko nepadarys, norėčiau atsiimti savo referendumo balsą. Tačiau, panašu, po truputį išsijudina. Televizija skandalą užmirš, romai gyvens tokiom pat ar kiek blogesnėm sąlygom, tik kitur, bet Europos Sąjungos idėja bus mirusi.

    Jei lenkiate link Vilniaus taboro, tai, žinoma, nuosekliu būti niekas Jūsų neprivers, ir to imsiuosi jau tikrai ne aš. Tačiau kai Lietuvos teritorijoje neliks nė vieno saugomose teritorijose suręsto mafijoznamio, nė vienos „ups, netyčia” praplėstos politiko vilos, nė vieno nelegalaus pastato Kuršių nerijoje ir nė vieno prestižinių apartamentų pastato ant neaiškiai prichvatizuotos žemės, gal tada ir nesipriešinsiu, kad savivaldybė svarstytų, griauti ar negriauti vienintelį žmogos turimą būstą.

  3. Tylesiu. Noriu but nuoseklus. Jei pirma buciau manifestaves prie romu taboru delto, kad visu zmoniu ir pilieciu pareigos valstybei – prisiregistruot, kai atvaziuojii sali, gauti leidimus statyboms – yra lygios, tai dabar manifestuociau uz tai, kad valstybe pagarbiai ir lygiai elgtusi su romais. Bet kadangi pirma tylejau ir negyniau teisetu Prancuzijos valstybes reikalavimu, neapsimesiu doruoliu, kuris staiga pabudes pradeda ginti teisetus romu lukescius del ju zmogaus teisiu gerbimo. Palieku tai tiems, kuriu dorovinis integralumas yra didesnis uz mano ir todel susilaikau nuo Prancuzijos gretinimo su fasizmu. Va, popiezius jau ne karta yra primines, kad reikia buti ir dorais pilieciais, tai dabar gali, nors prancuzai ir siunta, pareikst, kad ju valstybe blogai elgiasi. O as (kalbu tik apie save) nesinaudosiu pigia proga prisidet prie teisuoliu gvardijos ir popsiniu zmogaus teisiu gyneju burio, kuris problema uzmirsta ta pat akimirka, kai tik ta problema dingsta is laikrasciu ir televizoriu. O kai rimtai, saziningai ir nuosekliai pradesiu i problemas vertint, tada ir skelbsiu garsiu balsu zmogaus teises. Ir nuosirdziai dziaugsiuosi, jei jus pasirodysite esantys ne tokie kaip as, o daug geresni.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.