Kaip gražiai kentėti skausmą, arba apie ką neva turėtų skaityti moterys

Mėgstu „moteriškus“ žurnalus. Ne tik vienintelį bent kažkiek feministinės pakraipos žurnalą „Moteris“, bet ir visą kitą jų gausą. Nusiperku jų kelionėms, skaitau, laukdama eilėje prie gydytojų kabinetų. Dažniausiai perku „Cosmopolitan“, kitus pasiskolinu. Skaitau tokius žurnalus maždaug kartą per mėnesį-du. Jie padeda jausti visuomenės pulsą ir suteikia daugybę temų apmąstymams. Neseniai pastebėjau, kad visų galų meistrės Delfi sugalvojo sukurti moteriško žurnalo alternatyvą – portalą „5 braškės“. Jame reiškiasi penki personažai, visos – stereotipinės moterų kategorijos (mados fanatikė, karjeristė, sveikuolė, rūpestinga namų šeimininkė ir paauglė). Prajuokino: „Šeiminė padėtis: pusiau feministė“. Visos neva rašo tiriamuosius straipsnius, bet pradeda juos suasmeninta istorija: aš ir Ričardas, aš ir Nielsas… Dauguma straipsnių visgi apie vyrus. Daug straipsnių apskritai ne straipsniai, o kažkokie bendri pasvarstymai, tačiau yra ir labai įdomių dalykų. Tačiau anądien pakraupau, kai pamačiau patarimų rinkinį, kaip gražiai atrodyti per gimdymą. Su drauge vėliau svarstėme, kad kitas straipsnis tikriausiai bus, kiek spėsite pasigražinti, pamačiusi ant galvos krintančią plytą.

Tokie paistymai remiasi dviem šių laikų manijomis:

  • Moterys privalo kiekvienoje situacijoje taikytis prie visuomenės nustatytų grožio standartų, ir jų vertė priklauso nuo to, kiek tuos standartus atitinka.
  • Kiekvienas gyvenimo įvykis egzistuoja tiek, kiek yra užfiksuotas nuotraukose, FB ir pan.

Nupušti galima nuo tokio panoptikumo. Nesuprantu, kam dar tai papildomai skatinti.

Comments 4

  1. o s-i-a-u-b-e! paspaudziau ant nuorodos ir ten praktiskai visi straipsniai klaikus smegenu plovimas. Lietuvoje labai reikia social art arba streetart’o sita tema.

  2. ‘ Ar įsivaizduojate tą malonų jausmą, kai išvaizdus gydytojas, vizituojantis jus palatoje, iš nuostabos kilstels antakius: „Norite pasakyti, kad jūs KĄ TIK po gimdymo?”.’
    O DIE!!! Bandau isivaizduoti, kokia vista (nerandu kitokio pavadinimo) rase sita straipsni…

  3. Aha, ir aš nukraupau. Bet tokia nesąmonė gal net neverta žodžio, ne tai kad įrašo. O tai ir rašinėja paskui.

  4. Ką bepridursi. Kartais pasidžiaugiu, kad iki manęs tokia spauda neatkeliauja. Man tik įdomu, ką vyrams tokioj spaudoj rašo… gal irgi ne apie vyrus, kaip visi moterims skirti žurnalai ne apie moteris.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.