Žmoga

Kartais vis pagalvodavau, kaip man patiuninguoti savo žodyną, kad atsispindėtų kai kurios mano vertybės. Konkrečiau – turiu problemų su žodžiu „žmogus”, kad jis yra akivaizdžiai vyriškos giminės. Iš vaikystės atsimenu, kai vyresni žmonės sakydavo „kažkoks žmogus eina” tik apie vyrą, o apie moterį taip ir sakydavo – „moteris / mergaitė eina”. Apie moteris kalbant niekada nevartojami ir vediniai „žmogelis”, „žmogėnas”. Lietuvių kalba, tiesa, nėra šiuo požiūriu žiauri kaip kitos, kuriose žodis „žmogus” jei ne sutampa su „vyras”, tai bent jau turi bendrašaknį komponentą (kita vertus, lt. k. nėra ir tokia šiuo požiūriu gera kaip japonų ar vengrų, kur nėra giminės ir taip pat nėra bendrašaknių komponentų). Tačiau anądien sugalvojau, kad galiu tiesiog sakyti „žmoga” :} Ir tai nėra toks pats pasirinkimas, kaip kad tai, jog sakau „tekėti” apie visus, ir nevartoju žodžio „vesti”. Tai iš esmės giminės požiūriu lankstus žodis, padarytas pagal analogiškus lietuviškus žodžius „neklaužada”, „pikčiurna”, „vėpla”, „pirdyla”, „nenuorama”, „rašeiva” (kažkodėl sugalvoju tik neigiamų). Taip pat vyriškos giminės daiktavardžiai, linksniuojami kaip moteriškos giminės, dažni kai kuriuose aukštaičių tarmės variantuose (kaip ir garsusis „bratka”). Taigi sakyčiau „jis geras žmoga” ir „ji gera žmoga”.

Comments 6

  1. Jūs esate Jėzus! Oi, turbūt Jėza reiktų vartoti, siekiant būti lyčiai nautraliu. Parašėte šitą tekstuką, kuris 2008 m. atrodė, kaip pasvaisčiojimas apie Marso kanjonus, o žiūrėk jau 2021 VU rimtai apie tai kalba… Kodėl tuo metu nieko neparašėte apie Bitcoinus ? Būtumėte ne vieną savo sekėjų pavertusi milijonieriais..

  2. Tai gal geriau ne „žmoga”, o „žmogysta”? Nes jau yra toks žodis, nereikėtų naujo kurti…

  3. Post
    Author

    Todėl, kad mano idėja buvo niekatrosios, o ne moteriškosios giminės žodis. „Įdomus žmoga” ir „įdomi žmoga”.
    Radikalus mąstymas verčia pasaulį suktis 😉

  4. O Jūs pasidomėjote žodžio „žmogus“ kilmę? Viskas labai paprasta:
    žmona—>žmonės—>žmogus. Akivaizdu, kilmė moteriška. Taip pat noriu paprieštarauti dėl „žmogus“ vartojimo. „Kažkoks žmogus eina“ tinka abejoms lytims.
    Ir pabaigai klausimas: kodėl sugalvojote žodį „žmoga“, juk galėjote moteriškos lyties atstovę pavadinti ŽMONA (kaip santuokoje), lygiai kaip kiekvienas vyriškosios lyties atstovas yra VYRAS (kaip santuokoje). Skaičiau kelis Jūsų straipsnius ir tikrai keliose vietose yra jaučiamas perdėtas radikalus mąstymas. 🙂

  5. Post
    Author

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.