Filmas „Creation”, gyvūnai kine ir kursas Niujorke

Gyveno kartą labai protingas vyras. Jis pakeitė pasaulį, bet negali žmoga būti viskuo apdovanotas, taigi ir šis vyras labai sirgo. Kuo genialesnius dalykus jis sugalvojo, tuo labiau sirgo. Laimei, šalia buvo kantri ir ištikima žmona, todėl genialus vyras ir pakeitė pasaulį. Šitaip byloja jau trečias mano matytas filmas – pirmiausia „Nuostabus protas“, paskui „Visko teorija“, dabar ir šis. Šis filmas – apie Charles′o Darwin′o šeimą ir gyvenimą, dalykus, kurie skatino ir trukdė parašyti legendinį veikalą apie rūšių atsiradimą. Centrinė ašis – tikėjimo ir evoliucijos įtampa. Religijai atstovauja mokslininko sutuoktinė, sekuliariam tikėjimui mokslu – kiti biologai, o pats Darwin′as svyruoja ir bando susigaudyti savyje.

Tokios biografijos – puiki galimybė filmų industrijai švęsti garsių vyrų pasiekimus, kartu atiduodant pagarbą pasikeitusioms politinėms aplinkybėms ir populiarėjančiai mažosios istorijos tendencijai. Vienas pagrindinių tokių filmų teiginių – kad sutuoktinės įgalina istorinių asmenybių pasiekimus ne tik laikydamos keturis namų kampus, bet ir palikdamos tam tikrą intelektualinį įnašą kaip pirmosios kritikės. Šiame filme Darwin′as leidžia sutuoktinei priimti esminį sprendimą dėl knygos ateities.

Tačiau man įdomiausia buvo ne ši gija, o gyvūnų vaizdiniai.

Šioje reklamoje matyti, kaip Mikelandželo Dievo ir žmogos susilietimo motyvą čia atkartoja mokslininkas ir beždžionė:

Šis momentas pasirinktas ir filmo plakatui, primenantis subtiliai įrodinėjamą teiginį, kad beždžionės ir kūdikio sulyginimas nežemina žmogos, o veikiau leidžia įvertinti gyvūnų intelektą ir gebėjimus.

Šimpanzė nuostabi – ji yra išbaigas ir labai įdomus personažas. Dar yra tikroviški epizodai su lape ir kiškiu, įspūdinga laboratorija su balandžiais. Kiek supratau, BBC Films dalyvavimas kuriant filmą ir užtikrino dokumentinę jo kokybę, o tai, ko trūksta, užpildo specialieji efektai. Vien animatronikos komandą sudaro apie dešimt darbuotojų. Neradau informacijos apie tai, kaip konkrečiai šiame filme sujungta animatronika, kompiuterinė grafika ir dokumentiniai kadrai, bet matyti, kad pasitelkti įvairūs metodai.

Šį filmą prisiminiau perskaičiusi, kad pažįstamas doktorantas Lukas Brasiškis ketina pradėti dėstyti dalyką apie gyvūnus kine. Tikiuosi, niujorkietės turės progą aptarti ir šios šimpanzės personažą. Filmas pabrėžtinai nesiekia atsakyti, ar evoliucijos teorija sutriuškino kreacionizmą. Konflikto pusės tarsi sutaria nesutarti ir gyventi draugiškai, nes pats Darwin′as, skirtingai nei entuziastingi jo kolegos, nepalaiko ateistinio puolimo prieš religiją, pats tiesiog pateikia atradimus ir nusišalina nuo teologinės diskusijos. Tokiu būdu turbūt bandoma išvengti atbaidyti tas, kas tvirtai tiki sukūrimo teorija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.