Vykti ar nevykti į Turkiją?

Šie metai, panašu, bus itin sunkūs Turkijos turizmui. Keli teroro išpuoliai ir nepavykęs perversmas, po kurio kurį laiką buvo uždaryti oro uostai, ilgam įsimins ir vers dukart pagalvoti, prieš užsisakant kelionę. Užtat turizmo agentūros skuba naudotis atpigusiais skrydžiais – vieną naujienlaiškį apie tai gavau jau kitą dieną po to, kai įvyko teroro aktas. Tad ar jau keisti atostogų planus, jei ketinote patyrinėti šią neįtikėtinai įdomią šalį?

Turkijoje lankiausi birželio pabaigoje – liepos pradžioje. Grįžus daugelis klausė, ar jautėmės saugios. Tačiau kadangi neskridome, o plaukėme, jokių trikdžių nepasijuto. Kiek klausinėjau restoranų darbuotojų, aplankyti Turkijos miestai (Bodrumas, Pamukalė ir Izmiras) su nerimu ruošėsi itin šykščiam sezonui. Kainos dėl to, žinoma, nukrito, ir kelionių agentūros toliau atakuoja pigių skrydžių pasiūlymais. Ką turėti galvoje, sprendžiant, ar atostogauti Turkijoje?

  • Turkijoje šiemet buvo tikrai daug teroro aktų. Po šiuo BBC straipsniu išvardyti iki birželio pabaigos įvykę teroro aktai, priskiriami organizacijoms Islamo valstybė ir TAK (separatistinė kurdžių kodėl moteriškoji giminė? organizacija). Šia prasme tikimybė, kad tai pasikartos, yra didesnė nei kitose atostoginėse šalyse. Kita vertus, kas galėjo pagalvoti, kad rizika žūti nuo terorizmo staiga gali iškilti Nicoje? Kaip matyti, teroristinės organizacijos taikosi į politinius centrus – sostinę Ankarą ir finansų centrą Stambulą. Per Stambulą skraidinama daugybė turisčių į visą pasaulį, bet į kurortus pačioje Turkijoje galima nusigauti jį aplenkiant – renkantis čarterinius skrydžius arba plaukiant iš Graikijos, kaip mes darėme.
  • Turkijoje labai gražu. Gaila, kad mano kadaise išliaupsintas Stambulas nebėra toks saugus keliauti (turistėms net nereikėtų skųstis – dar nesaugiau jame po perversmo tapo vyriausybei kritiškoms aktyvistėms), bet galbūt šių metų įvykiai paskatins aplenkti įtampos pilnus didžiuosius miestus ir patyrinėti mažiau žinomas vietoves. Mes pasirinkome į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktą ir galbūt todėl daug keliautojų iš Azijos sulaukiantį Pamukalės miestelį, kur džiaugėmės gyventojų draugiškumu, palankiomis kainomis ir nuostabiu Mėnulį primenančiu peizažu.
Kreidos kalvos ir šaltiniai Pamukalėje

Kreidos kalvos ir šaltiniai Pamukalėje

  • Turkijoje labai skanu. Kai pirmą kartą ten lankiausi, stebėjausi, kad absoliučiai viskas skanu. Dabar keliavau su drauge vegane, kuri detaliai aprašė, ko ten pavyko išragauti. Aš leidau sau nukrypti nuo veganiškojo iššūkio ir paskanauti mėgstamų moliuskų iš gatvės prekeivių. Labai pigu pirkti maisto turguose ir gamintis.
Prekeivis vaišina kažkokių pumpurų arbata

Prekeivis vaišina kažkokių pumpurų arbata

  • Sumažėjus turizmo srautams, galima mėgautis išskirtiniu dėmesiu.
Draugiškas šeimyninio restoranėlio Nazik Ana personalas

Draugiškas šeimyninio restoranėlio Nazik Ana (Bodrume) personalas

  • Turkijoje Antika – ranka pasiekiama. Bodrumas, į kurį galima nuplaukti iš Koso salos už 22 eurus, o į pastarąjį iš Kauno skraidina Ryanair, yra mums iš istorijos pamokų žinomas Halikarnasas. Už nedidelį mokestį galima patyrinėti legendinio mauzoliejaus, vieno iš septynių pasaulio stebuklų, griuvėsius. Antikos netrūksta ir kitur, be to, daug ką galima liesti, prikišus nosį apžiūrėti, laipioti. Visai kitaip yra Graikijoje, kur pasiekti Antikos paminklus sunku ir brangu.
Antika stotyje

Antika stotyje

  • Turkijoje daug smulkiosios skulptūros ir kūrybiškų detalių – tikras lobis miestų mylėtojoms.
Delfinai-telefonai

Delfinai-telefonai

Ir apskritai dailių smulkmenų užtektų keliems tinklaraščio įrašams.

tr-akys

Kitaip tariant, turistiškai mėgautis Turkija galima ir visiškai nesusiduriant su pavojais. Gyventojos džiaugiasi, jei kas vis dar atvyksta, nepaisant bauginančių pranešimų naujienų laidose. Galiu drąsiai sakyti, kad per trumpą kelionę Ramadano pabaigoje, įsiterpusią tarp teroro akto ir perversmo bandymo, nepasijuto nieko neįprasta.

Kitas klausimas – ar vykti į šalis, kuriose vyksta represijos prieš pilietinę visuomenę ir spaudos laisvę. Švedijoje mačiau kvietimų boikotuoti netgi turkiškas prekes. Aš asmeniškai verslus dėl sistemiškai neetiško elgesio boikotuoju (pvz., Nestle), bet šalių boikotų kaip žanro neįvaldžiau. Kad ir ką manyčiau apie šių šalių politiką, vykstu ir į Izraelį, ir į orbanizuotą Vengriją, ir chuntos valdomame Tailande apsilankiau. Kai kas kritikuoja, kad važiavau į Azerbaidžaną, kur žurnalistės įkalinamos už valdžios kritiką, bet važiuočiau ir dar kartą. Būtų labai baisu, jei taip nutiktų, kad Lietuvoje ateitų į valdžią nepakenčiamai britki vyriausybė ir dėl to niekas nebenorėtų čia atvažiuoti. Nemanau, kad turizmas gali padaryti visuomenes atviresnes ir išspręsti žmogos teisių klausimus, bet kartu esu iš tų, kas mano, kad kiekviena vietovė yra daug daugiau nei jos vyriausybė.

Kita vertus, turbūt dabar tikrai nevykčiau poilsiauti į Kanus, kai žinau, kad, jei susimuštų kokie nors vyrai, savivaldybei gali „susišviesti“, jog aš ar kuri kita žmoga netinkamai apsirengusi ir uždrausti taip rengtis paplūdimyje. Burka ar ne burka, nepasitikėčiau taip samprotaujančia savivaldybe.

Comments 4

  1. Negali būti nė klausimo, žinoma būtina aplankyti Turkiją, ypatingai dėl jos turgaus! Kas kartą ten nuvyktusi susikraunu siuntinuką daiktų (prieskonių, riešutų, džiovintų vaisių, splavingų medžiagų, skraisčių), kurį siunčiu į Lietuvą. Tiek pati, tiek mano draugės labai mėgstame Turkijoje gamintas skaras, audinius, spalvingi , kokių nė su žiburiu nerasite čia. Apskritai labai įdomi kultūra, tikrai rekomenduoju aplankyti Turkiją ir užsukti į vietinį turgelį. 🙂

  2. Post
    Author

    Stambulo oro uosto šiuo metu vengčiau. Ne tik dėl pavojų (o jų gali pasitaikyti ir Londone ar bet kur), bet ir dėl didelio chaoso, kurį sukeltų bet kokia grėsmė. Kaip rašiau, turėtų vis dar pasiteisinti skrydis į Graikijos salas ir keltas.

  3. Man tai įdomu ar saugu skristi į Turkiją dabar su visa šeima. Nes girdėjau, kad dabar nemenka grėsmė yra, o mes norėtume aplankyti žymias vietas. Šiek tiek bijau, tai norėčiau išgirsti jūsų nuomonę.

  4. Tikrai galima nukeliauti pigiai į Turkiją. Mes jau ne kartą radome labai gerų pasiūlymų kelionėms į Turkiją. Nuostabi šalis, kurioje mane labiausiai žavi gamta. Tikrai verta paplaukioti kalnų upėmis, kurių vanduo be galo šaltas ir skaidrus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.