Aktualijos: Europa neranda sprendimo pabėgėlių krizei

Esu toli nuo kugelių ir kitų lietuviško provincialumo aktualijų, todėl darosi sunku suprasti, apie ką diskutuojama FB. Tačiau viena tema neišeina iš antraščių visoje Europoje – masinė migracija.

Vengrijoje baigiama tvora, turinti sulaikyti didžiąją dalį pabėgėlių. Kas gali, skuba pro dar likusias spragas.

Statyti sienai Vengrijos vyriausybė pasitelkia kariuomenę, kalines ir bedarbes.

Slovakija grasina diskriminuoti pabėgėles pagal religiją.

Vokietija vis dar ruošiasi priimti didžiąją pabėgėlių dalį. Štai čia pateikiami skaičiavimai, kiek turėtų priimti kitos ES šalys, kad pasivytų Vokietiją. Taigi Lietuvos rašeivoms reikia liautis zyzti.

Kažkur skaičiau tokią idėją, esą pabėgėles pirmiausia reikėtų perkelti į Persų įlankos valstybes ir Turkiją, nes jos esą kultūriškai artimesnės dėl religijos. Primenu, kad Turkijoje gyvenančių vien Sirijos pabėgėlių skaičius prilygsta Latvijai. Dėl kultūrinio artimumo irgi abejočiau. Sirija yra viena sekuliariausių regiono valstybių, tuo tarpu Persų įlankoje galioja itin griežti apribojimai. Valdančioji partija, kurią bandoma nuversti, yra savo kilme socialistinė, dar prieš kelis dešimtmečius ji žadėjo užtikrinti moterų ir vyrų lygybę. Moterys Sirijoje teisę balstuoti gavo anksčiau nei Graikijoje, Portugalijoje ir Šveicarijoje, o Saudo Arabijoje jos neturi iki šiol.

Lietuvoje, ruošiantis pabėgėlių atvykimui, sklando siūlymai drausti burkas, o Sirijoje trumpam buvo į universitetus draudžiama įžengti su tik plaukus dengiančiu hidžabu. Akivaizdu, kad burkų draudimas skirtas afganistanietėms. Šalies, į kurią Lietuva buvo įlindusi kaip provincijos atkūrimo grupės vadovė, pilietes, išgyvenusias priespaudą, daug pavojų pakeliui, Lietuvoje dar pakankamai patąsys – lieps nusirengti. Iš Sirijos į Europą vyksta daug viduriniosios klasės žmogų, galinčių susimokėti už rizikingą kelionę. Jos atvyks su išmaniaisiais telefonais ir mokės kelias kalbas. Afganės tuo tarpu greičiausiai bus neturtingos, iki kelionės mačiusios nedaug pasaulio. Jų ir taip lauks stiprus kultūrinis šokas. Bet išradingosios mūsų politikės pasirūpins (deja, tarp jų ir kairioji politikė Jolanta Bielskienė, su kuria prie progos norėčiau išsamiau padiskutuoti apie šį klausimą), kad šokas būtų dar stipresnis. Sveikinu! Kažin, ar lietuvių kariai Afganistane laikėsi vietinių papročių, susijusių su apranga?

Visos tai žinojome, bet vienas stažuotojas labai aiškiai savo pavyzdžiu parodė – Jungtinės Tautos gražiai suokia apie skurdo mažinimą ir galimybes jaunimui, bet organizacijos stažuotojomis gali tapti tik tos, kas turi pakankamai pinigų save išlaikyti brangiausiuose pasaulio miestuose, kol dirba nemokamai. Tiesa, mano kolega Povilas rašė apie tai dar anksčiau.

Graikijoje pri(ch)vatizuojami oro uostai, keliai ir kiti produktyvūs sektoriai. Valstybės gebėjimas generuoti pajamas ar reguliuoti gyvybiškai svarbių paslaugų kainas gyventojoms dar labiau menksta. The plan further diminishes #Greece‘s capacity to generate income: #privatization of airports,ports,highways planned https://t.co/9ks1HR6law — Daiva (@daiva_hadiva) August 20, 2015Tuo tarpu Graikijos BVP paaugo – gal reikia tik laiko?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.