Paskelbti 2015 m. Pulitzeriai

Štai ir paskelbtas šių metų amerikiečių žurnalistikos apdovanojimų prizininkių sąrašas. Kaip matyti, laimėjusios komandos ir žmogos rengė reportažus apie Ebolą, ISIS, JAV politines aktualijas. Kaip rašo Columbia Journalism Review, kol sulaukė savo prizo, net dvi laimėtojos (kodėl moteriškoji giminė?) jau paliko darbus žiniasklaidoje: Natalie Caula Hauff, dirbusi komandoje, dėl kurios Pietų Karolinos valstijoje išsijudino moterų apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje priemonės, paliko darbą, nes norėjo vaikų. Rob′as Kuznia, kuris su komanda tyrė korupciją, išėjo dirbti į viešuosius ryšius, nes dirbdamas žurnalistu negalėjo susimokėti nuomos.

Ką šie pavyzdžiai sako toms, kas svarsto, ar rinktis karjerą žurnalistikoje? Tikriausiai nieko daugiau, nei visi kiti pavyzdžiai. Pažįstu daug puikių žurnalisčių, kurios paliko darbus dėl to, kad negalėjo išsilaikyti arba žinojo, kad, palikus pakenčiamą darbovietę, kitos panašios neatsiras. Ir vis dėlto kasmet šimtai veržiasi į šią profesiją, nes jaučiasi reikalingos, nes jaučia, kad tai svarbu, nes gali naudoti geriausius savo talentus.

Comments 2

  1. Post
    Author

    @Mindey:
    Ačiū, Mindaugai, labai norėjau sužinoti tavo nuomonę. Labai naudingas skirstymas, bet klausimas tada, kieno interesas yra pateikti tą žinutę? Kažkurios suinteresuotosios pusės (pvz., aukų artimųjų asociacijos)? Visuomenės plačiąja prasme? Nes nuo to priklauso ir finansavimo šaltiniai. Kokie jie turėtų būti?

  2. Kokia žurnalisčių misija? Manau, — atkreipti visuomenės dėmesį į aktualias temas ir iškelti į viešumą tas problemas, kurioms labiausiai reikia visuomenės svarstymo.

    Deja, šiais laikais tiek daug informacijos ir specializacijos, kad praktiškai niekuomet nėra aktualu informuoti visos visuomenės apie kažkokią vieną problemą, išskyrus, nebent, globalios katastrofos pavojaus atvejais. Visais kitais atvejais aktualesnis yra informacijos prioritetizavimo klausimas.

    Taigi, manau, kad žurnalisčių misija turėtų atspindėti tą realybę. Manau, kad du pagrindiniai žurnalistikos tikslai turėtų būti:

    (1) Surasti tiesą, kaip yra iš tikrųjų — investigative journalism
    (2) Prioritetizuoti informacijos pateikimą — influencer research

    Kitais žodžiais tariant, surasti tiesą, ir faktus, įvertinti jų svarbą, ir pateikti juos tiems, nuo kurių informavimo labiausiai tikėtina, kad situacija pagerės.

    Pvz., faktas — žmonių mirštančių autoavarijose per metus skaičius yra 500 tūkst. ( http://www.wolframalpha.com/input/?i=car+accident+casualties ), t.y. 1390 žmonių per dieną. Išnagrinėjus (investigative journalism) pagrindines tokių įvykių metu mirties priežastis, galima pagalvoti, kokie visuomenės nariai galėtų pašalinti priežastis ( influencer research ), ir atrasti konkrečius individus, nuo kurių priklauso kelių eismo taisyklių, automobilių techninių parametrų, ir t.t. nustatymo sprendimai ( konkreti grupė įvairiose šalyse esančių asmenų ), ir tuomet suformuluoti ir išsiųsti informacinę žinutę ( journalism ), kuri būtų efektyviausia motyvuojant tuos žmones imtis konkrečių politinių veiksmų.

    Panašiai, jeigu kai kurie nagrinėjimo rezultatai aktualūs plačiajai visuomenei (pvz., vairavimo pobūdis), tai suformuluoti atskirą adaptuotą žinutę (journalism) visiem žmonėm, kuri labiausiai tikėtina motyvuotų žmones imtis veiksmų.

    Tai nebūtinai yra lengvas darbas, nes gi reikia apie kiekvieną žinutę gerai pagalvoti, tačiau, manau, kad tokiu būdu vykdomas darbas būtų labai naudingas visuomenei, ir už jį turėtų būti tinkamai ir atlyginama.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.