Ar feminizmas turi remti bet ką, kas gerai moterims?

Įvairiose diskusijose dažnai su bendramintėmis būnu spaudžiama ploti katučių įvairioms iniciatyvoms, kuriose pasireiškia „stiprios moterys“ arba moterys mokomos pasitikėti savimi, jaustis gražiomis ar užsidirbti pinigų (šiek tiek apie kelias iš jų). Taigi verta užakcentuoti: aš esu už iniciatyvas, kurios suteikia kam nors, kas patiria diskriminaciją, daugiau laisvės kvėpuoti, kas prisideda prie visuomenės gerovės ir mažina nuodų, kurių gauname iš savo kultūros, kiekį. Tačiau daugelis tų iniciatyvų nėra feministinės ir aš nesu įsipareigojusi jų girti vien dėl to, kad tai moterų iniciatyvos ar sėkmės istorijos, arba kad jos griauna vieną stereotipą, bet palaiko kitus (pvz., kad moterys kažkam skolingos grožio, šypsenų ar gerumo).

„Žemėlapis“ būtų maždaug toks:

  • Patriarchatas yra susijęs su galios santykiais: visuomenė skirstoma į vyrus ir moteris; moterys tokioje visuomenėje turi mažiau galios ir išteklių, visų pirma – galios pačios apsibrėžti, kas yra ir ko siekia. Apraiškos: privalomos 72 valandos prieš abortą (vertimas: „jei dar nedašuto, boba, tai mes tau paaiškinsim“), Vidurio Rytų moterų padėties „įrėminimas“ Europos, Amerikos ir Izraelio žiniasklaidoje: „žiūrėk, kaip kenčia, kaip gerai, kad MŪSŲ moterys emancipUOTOS“ (vertimas: „džiaukis, boba, kad baigei aukštąjį, visuomenė davė – visuomenė gali ir atimt“).
  • Seksizmas yra susijęs su lyčių vaidmenimis: visuomenė suskirstyta į moteris ir vyrus, kurių kiekvienas daro savo „darbą“ ir yra vertinami pagal tai, kaip gerai jį atlieka. Apraiškos: „Esate daug pasiekusi fizikė. Kaip laboratorijoje rūpinatės savo grožiu, ar nenubyra tušas, žiūrint į mikroskopą?“ Taip pat – „Kokia mizoginija? Aš myliu moteris – jos tokios ūtiūtiū gražios pupos…“
  • Lyčių lygybė yra teisinis ir etinis principas: visuomenė skirstoma į moteris ir vyrus, istoriškai pagal tai buvo skirstoma galia ir resursai; bet nė viena iš šių kategorijų neturi būti laikoma prastesne ir gauti mažiau išteklių už kitą.
  • Lyčių aspekto integravimas (gender mainstreaming) yra sprendimų priėmimo ir išteklių skirstymo būdas: visuomenė skirstoma į moteris ir vyrus; istoriškai moterims buvo užgintas priėjimas prie tam tikrų išteklių, todėl reikia nuolat stebėti, kad, kai skirstomi ištekliai, nenukentėtų kažkuri viena kategorija, paprastai moterys, ir imtis atstatomųjų priemonių, jei kyla tokia rizika.
  • Feminizmas yra judėjimas, siekiantis perkeisti subjektą ir per tai – visą visuomenę: aš esu individas su teise ir gebėjimu priimti sprendimus, įgyvendinti savo valią ir disponuoti ištekliais; nei kalė, nei mergelė, nei motina, nei karjeristė; niekam nesu skolinga nieko – nei gerumo, nei šypsenos, nei grožio, nei sekso, nei dėkingumo, nei vaikų, nei atleidimo, nei pasiaiškinimo…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.