Moterys EP

Į naująjį EP Lietuva išsiųs tik 1 moterį ir 10 vyrų (blogiau nei ankstesnė kadencija: 4 moterys ir 8 vyrai, bet viena iš moterų ne išrinkta, o pakeitė V.Uspaskichą). Tai galima paaiškinti didesniu balsų išsibarstymu: partijos retai įrašo moteris sąrašo viršuje, o kai kiekviena partija gauna daugiausiai 2 mandatus, važiuoja partijų lyderiai. TS-LKD anksčiau siuntė 2 moteris, 2 vyrus. Dabar, gavusios [mano blogo kalbos politika šiame kontekste ima skambėti keistai] 2 mandatus, konservatorės siųs tik 2 vyrus, bet, jei būtų išlaikiusios 4, būtų išsiuntę ir 2 moteris. Socdemės turėjo 3 mandatus, bet, net jei būtų juos išlaikiusios, būtų siuntusios tik 1 moterį. Pataisykite, jei klystu, bet liberalės nė vienuose rinkimuose nėra į top 5 įrašę nė vienos moters.

Greitai apskaičiavau, kiek mandatų turėtų gauti kiekviena partija, kad į EP išsiųstų bent vieną moterį:

  • Konservatorės – 3,
  • Socialdemokratės – 1,
  • Liberalės – 6,
  • Paksas ir co – 7,
  • Darbo partija – 5,
  • Lenkės – 2,
  • Valstietės – 7,
  • Žaliosios – 2,
  • Tautininkės – 8,
  • Libcentras – 7.

Šis reiškinys politologėms žinomas: kai konkuruojama dėl 1-2 mandatų, partijos „nerizikuoja“ ir aukštai sąraše nerašo žmogų, kurios senamadiškų pažiūrų rinkėjoms gali pasirodyti nepriimtinos (moterų, etninių mažumų ir kt.). Tai buvo didelė problema JK, kur taikoma mažoritarinė rinkimų sistema.

Pawel Kuczynski menas: http://www.pawelkuczynski.com

Tačiau šie rinkimai – svarbi pamoka LSDP. Metai po metų ši partija ieško lyderių tarp pilkų biurokratų. Geriausia tiek G.Kirkilo, tiek A. ‘Komisijaus’ Butkevičiaus, tiek Z.Balčyčio savybė – gebėjimas išslysti, neprisidirbti, nesupriešinti kartu dirbančių. Tai svarbu, bet aukščiausiems postams reikalingi ir lyderystės gebėjimai. Panašu, kad partija ilgą laiką stengėsi pirmiausia išsirinkti technokratą, o po to jam įdiegti lyderystės įgūdžius. Papildomų rinkėjų tokios asmenybės negali pritraukti – už jas balsuoja tos rinkėjos, kurios jau anksčiau apsisprendė balsuoti už LSDP, nes ši partija joms priimtiniausia ar mažiausia blogybė. Taip pat dabartinių vadovų iškilimas yra bendraeuropinės tendencijos pasitikėti technokratėmis dalis. Rinkėjų pirmumo balsais į EP sąrašo viršų iškelta V.Blinkevičiūtė yra kitokia: galima pritarti arba nepritarti, mėgti arba nemėgti, bet pakankamai aišku, kuriomis sritimis ji domisi, ko nori pasiekti ir kokias vertybes išpažįsta. Taip pat buvo pakankamai aišku, kuo ji užsiėmė ankstesnę EP kadenciją. Galbūt LSDP, mėgindama savo sėkmę su tarpusavyje beveik nesiskiriančiais pilkakostiumiais technokratais, vis pražiopso panosėje esančią potencialią lyderę? Iki šių rinkimų apie tai nesusimąsčiau, bet galbūt VB yra tinkamiausias LSDP veidas: jis asmenybė ir veikla galėtų paaiškinti, kas sieja tokius skirtingus veikėjus kaip senoji AMB gvardija, jaunosios kartos mėgstamos M.A.Pavilionienė ir G.Purvaneckienė, ambicingasis J.Požela ir kt. Todėl gvardija dabar gali tik džiaugtis, kad ši politikė ir toliau dirbs ne Lietuvoje.

Comments 3

  1. Tkrai klysstat, 2008 m. per Seimo rinkimus lib. sąjūdis ketvirtąja sąrašan įrašė D. Teišerskytę, panašiai pasielgė ir kiti valinsiniai liberalai iš „Tautos prisikėlimo”. Zuokiniai liberalai iš paskutiniosios sąrašo vietos kilstelėjo iki septintosios A. Zuokienę, tam pakako vos 5633 pirmumo balsų, gautų visoje Lietuvoje. Tokia savotiška rinkimų tvarka valdžiažmogius tenkina.

    Beje, 2004 m. iš antrosios vietos sąraše į EP pateko šiuo metu jau primiršta buv. politikė ir liberalė, „metų moteris” Margarita Srarkevičiūtė.

  2. Post
    Author
  3. Laba diena,

    Man labai patiko šis sumanymas, apkeisti bendruoju atveju žodžių gimines.
    Tiesa, šiame straipsnyje radau neatitikimų: žodžiai biurokratas, technokratas, vadovas, veikėjas vietomis vartojami vyriška gimine.

    O dėl straipsnio, tai išties labai gaila, kad taip smarkiai sumažėjo moterų, išrenkamų į EP. Taip pat ne tik kad nepateko feminizmą, LGBT, kitų etninių mažumų (neskaitant lenkių) teises ginančios atstovės, bet buvo vėl išrinkta daug kraštutinių atstovių, kurios netgi ketina skleisti savo nepasitenkinimą ES, LGBT, feminizmu bei stumti šeimos politiką į ultrakonservatyvumą, kovoti su abortais, ir panašiai…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.