Moters grožis kaip antibiologiškumas

Neseniai socialiniame tinkle Facebook pamatyta nuotrauka priminė daug diskusijų apie vadinamąjį grožį. Jau esu rašiusi, ką reiškia būti „susitvarkiusiai“, kaip tai veikia paaugles, kaip tai susiję su saviraiška ir kt. Tačiau pamatyta nuotrauka padėjo visa tai apibendrinti: visuomenės reikalaujamas moters grožio standartas – kuo toliau nuo gyvo homo sapiens biologinio kūno su visomis jo funkcijomis (nors didžiąją šio apibendrinimo dalį skolinuosi iš filosofės Dr. Nidos Vasiliauskaitės, kuri jau seniau pastebėjo, kad grožio standartas – kuo panašiau į lėlę ir kuo nepanašiau į gyvą, funkcionuojantį veidą/kūną).Nuotrauka pasirodė jau seniai ir sukėlė visuomenės pasipiktinimą, nes joje matosi tampono siūlelis:

Nuotrauka su tampono siūleliu

Reklamose šimtą kartų matėme užpakalį ir šlaunis, jau net nereaguojame. Tačiau siūlas, užsimenantis į natūralų moters biologinį procesą, – fuu beee kaip kraupu. Po nuotrauka parašyta išvada, kad žmogoms puikiausiai tinka moterų kaip sekso objektų vaizdai, bet tikroji mūsų kūno ideologija, pasirodo, yra kažkas bjauraus ir garsiai neaptartino. Skaitydama apie šią dvidešimties metų senumo nuotrauką galvojau, kad būtent to iš moterų tikisi visuomenė – antibiologiškumo. Kad būtum graži, tenka slėpti bet kokias užuominas, kad kūnas vartoja maistingąsias medžiagas, kaupia atsargas, šalina toksinus, reaguoja į šaltį, sensta, jame subręsta ir pasišalina kiaušinėlis ir t.t. Nesunku suprasti, kad į šį biologijos neigimo procesą įeina karas su žilais plaukais, raukšlėmis, gyvaplaukiais, riebalais, išsiplėtusiomis poromis, paraudimais ir kūno kvapu. Taip pat – garsaus rašytojo G.Byron’o nerūpestingas pasisakymas, kad jam šlykštu žiūrėti į valgančią moterį, dėl kurio gerbėjos per ilgai trunkančius priėmimus ėmė alpinėti iš bado. Bet tik dabar pagalvojau ir apie tai, kad šio proceso dalis – ir moterims sakomi šabloniniai komplimentai. Tas, kas sako „tavo akys – kaip du ežerai“, teigia, kad mėgsta ežerus, o ne jūsų akis qua (kaip) akis, žmogos regėjimo organą. Liaudies dainos, kuriose mergelė lyginama su lelijėle, moko, kad kuo arčiau estetizuoto augalo ir kuo toliau homo sapiens, tuo geriau. Dr. Artūras Tereškinas kruopščiai tokio standarto besilaikančias žmogas yra pavadinęs kyborgais.

Neretai išgirsime, kad senovėje moterys gaudavo daugiau pagarbos, nes buvo aukštinamos kaip riterių širdies damos, kaip angelai ir estetinio pasigėrėjimo objektai. Atsakykime į tai, kad tokia pagarba, kuri slepia arba neigia žmogiškumą, niekam nereikalinga. Nereikia iš moterų daryti deivių ar angelų – laikas išmokti gerbti jų asmenybes, turinčias natūralius, biologiškus, veikiančius kūnus.

Comments 5

  1. Post
    Author
  2. Post
    Author

    Sako meritokratiškus: ‘kaip tau puikiai pavyko…’, ‘man patinka, kai tu…’, ‘gražiai šiandien apsirengei’ ir kt.

  3. O kokius komplimentus moterys sako vyrams? Argi ne tokius pat nužmoginančius? O gal paaiškės, kad išvis nesako? 🙂

  4. Aha, dar pridurčiau prie komplimentų „O, suplonėjai!” ir į tai daugumą moterų atsako „Ačiū!”, o tai, mano nuomone, yra vivisškai nenormalus požiūris…

  5. Tai kad lygiai tas pats ir su vyrais. Tas pats su visais žmonėm. Tik, aišku, neneigsiu, kad moterims visuomenės reikalavimai yra aukštesni. Kodėl – čia atskira įdomi diskusija.

    Man atrodo, biologiškumo mažėjimas yra tiesiogiai tapatinamas su civilizuotumo didėjimu. Nes biologiškumas yra suprantamas kaip gyvuliškumas. Taigi, kuo mažiau daraisi gyvulys, tuo daugiau tampi žmogum. Pažastų skutimasis yra to paties fenomeno padarinys, kaip ir valgymas su šakute, o ne su rankomis.

    Kitas dalykas – akivaizdu, kad pastaraisiais dešimtmečiais moterims atsiranda vis daugiau galimybių pasirinkti, ar sekti socialiai priimtais grožio standartais, ar ne. Juk dabar tikrai normaliau į tave žiūrės, jeigu jų neatitingi, nei prieš 100 metų. Prieš šimtą metų tai tiesiai šviesiai tau būtų liepę atrodyti taip, kaip reikia. Taigi, moterys juda išsilaisvinimo iš šių standartų kryptimi. Visai kitaip su vyrais. Socialiai priimti estetikos standartai yra vis labiau taikomi vyro išvaizdai. Taigi, vyrai, visiškai priešingai moterims, juda ribojimo standartais kryptimi. Psichologijoje yra gerai žinoma, kad blogėjanti (daugiau streso kelianti) situacija yra žymiai prastesnė, nei bloga, bet gerėjanti situacija. Taigi, čia reikia gilesnės analizės. bei gebėti pažvelgti iš abiejų lyčių perspektyvos. Jeigu tu manai, kad vyrams neegzistuoja labai griežti standartai ir kad jie nedidėja, tai tiesiog užsimerki prieš realybę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.