Gausus duomenų derlius

Žmogų išradingumas + besikeičiantis mąstymas institucijose = keli itin „skanūs“ projektai visoms atvirų duomenų gerbėjoms.

Pradėkime nuo to, kas arčiausiai kūno. Projektas KurGyvenu.lt surinko informaciją iš energetikos įmonių, vandentiekio bendrovių, savivaldybių, LR Policijos departamento, Aplinkos apsaugos agentūros, telekomunikacijų įmonių ir kt. Įvedus tikslų adresą ar gatvę, galima sužinoti taršos, triukšmo lygį, būsto pasiekiamumą viešuoju transportu, prekybos centrų skaičių aplink (galėtų atskirai nurodyti turgus) ir kitus duomenis. Galima vertinti ir komentuoti. Pravers ieškantiems, kur išsinuomoti ar nusipirkti būstą, derantis dėl kainos ir pan.

Ūkio ministerija paskelbė daug naudingų duomenų apie turizmą: viešbučius, jų konferencijų sales, kelionių agentūras, gidus. Keli internautai jau vizualizavo konferencijų sales ir viešbučius, bet savo eilės dar laukia įvairias kalbas mokančios gidės (būtų puiku turėti keliakalbį interaktyvų žemėlapį, kuris padėtų turistėms susigaudyti, kokia kalba gali gauti ekskursiją kuriame mieste). Kas padirbės?

Nuo laisvalaikio pereikime prie ekonomikos. Ūkio ministerija paviešino įmonių bankrotų duomenis. Programuotojas Petras Zdanavičius jau vizualizavo darbus praradusių darbuotojų skaičių, savo eilės laukia pinigų srautai.

Tai – visuomenės informavimo ateitis. Štai kokią duomenų vizualizaciją sukūrė fondas Re:Baltica Latvijoje: čia šildymo kainos, remiantis gyventojų atsiųstomis sąskaitomis. O čia – Vladimiro Antonovo karjera ir jo verslo schema. Kodėl Latvijoje labiau rūpinamasi duomenų apie Snorą pateikimu visuomenei?

Danės jau seniai renka duomenis apie ES mokamas subsidijas ūkininkams. Jie padeda žurnalistėms ir bet kam, kas domisi, patikrinti, ar parama gaunama sąžiningai. Štai čia galima sužinoti, kas gauna subsidijas Lietuvoje. Kaip matome, kalnus pinigų gavo labai stambios ir garsios įmonės.

Dar yra smagi Graikijos skolos ir skolintojų vizualizacija.

Atnaujinimas: ministerija pridėjo ir rinkimų duomenis. Skanaus.

Turite dar naudingų duomenų pavyzdžių? Mokate kurti laiko juostas, interaktyvius žemėlapius ir pan.? Turiu dvi idėjas, atsiliepkite komentaruose, gal padirbėsim kartu.

Comments 3

  1. Post
    Author

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.