Kovo 8-ajai ateinant…

Ketvirtajame dešimtmetyje, kai TSRS dar nebuvo tokia kultūriškai konservatyvi, kokia vėliau tapo, kol dar nebuvo laimėjusi karo ir t.t., kažkas sukūrė štai tokį plakatą:

Darbininkių maišto prieš vergovę virtuvėje diena

Užrašas: Kovo 8-oji – tarptautinė darbininkių maišto prieš vergovę virtuvėje diena. Šaltinis: Wikipedia

Liūdiniausia tai, kad jis didele dalimi neprarado savo aktualumo. Tik pasikeitė feminizmo karta ir akcentas nebededamas ant moterų kaip darbininkių emancipacijos. Neužtenka, kad moterys dirbs ir bus finansiškai nepriklausomos. Be to, pasirinkimo laisvė ir lygios galimybės turi būti prieinamos ne tik darbininkėms. Tačiau, jei pasklaidysite statistiką apie moterų padėtį ES, Lietuva bus gana aukštai pagal moterų vadovių skaičių, moterų užimtumą, bet itin žemai – pagal atotrūkį tarp vyrų ir moterų laisvalaikio.

Primenu, kad šiemet (tik ne Kovo 8) švęsime šimtąsias pirmosios Tarptautinės moterų dienos (atsisakau ją vadinti „moters diena“, nes daugiskaita pabrėžia solidarumą) metines.

Comments 5

  1. Post
    Author
  2. Labas!man ir kilo minciu artejant kovo 8ajai. Skandinavijoje (bent jau Danijoje) ji vadinama Kvindernes Internationale Kampdag – kas verciasi i Moteru Tarptautine Kovos diena. Skiriasi ne tik pavadinimas, bet ir kaip svenciama – jokiu tulpiu is vyru nieks kiek zinau negauna (kaip ir kitokiu panasiu wtf gestu), svenciama/minima kova uz lygias teises, buna rengiamos demo ir pan. Truputi paskaiciau sitos sventes atsiradimo istorija. Ir labai idomu pasidare, kodel ji Lietuvoj virtus tulpes-iteikimo-diena, kuri, bent jau mano manymu, labai nutolus nuo pradines sventes idejos – moteru issilaisvinimo judejimo(jei taip sakosi)? Pamenu gimnazijoje klasiokai iteikdavo klasiokems po gele, tetis mamai – puokste, bet nieks nekalbedavo nei apie sventes atsiradima, nei apie siandienine kova uz lygias teises moterims.
    Gal zinai ka nors apie tai? t.y. ar ir anksciau, kai Lietuva buvo sov.saj. nare, svente buvo svenciama pavirsutiniskai(cia gal subjektyviai, bet turiu omeny – nekalbant apie moteru teises)? Ar tik veliau buvo uzmirsta jos initial prasme?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.