Sausio 13

Rašo Kęstas Kirtiklis ir iš kitos ideologinės stovyklos – R.Bulota (su šiuo bei tuo nesutinku, bet paskaityti verta). Dar R.Bogdanas mintija antiutopiškai, svarsto šį bei tą Linas Kranauskas. Pamokslauja I.Degutienė. Tai visi tekstai, kuriuos skaičiau apie sausio 13-ąją. Dar viena ausim girdėjau apie A.Paleckio provokaciją – nuoširdžiai nesuprantu, kurių velnių jis jos ėmėsi, ką nori įrodyti, bet reikėtų giliau pasidomėti, ką tiksliai pasakė ir ką mano dabar, kai kilo sambrūzdis dėl jo žodžių.

Kaip ir daugelis, pavargau nuo visų „Ne tokios Lietuvos tikėjomės, ne už tokią buvo verta kovoti“. Valstybė negali visiškai patenkinti visų jos gyventojų poreikių – galų gale, ne tam ji sukurta. Būtų pavojinga, jei pajustume, kad visiems esama situacija valstybėje puikiausiai tinka, nėra, ko kritikuoti, visų poreikiai patenkinti. Tai reikštų, kad nebeturime vaizduotės. Valstybės sienos ir konstitucinė santvarka gali būti fiksuotos, bet bendro viešųjų reikalų sprendimo (demokratinė valstybė tam ir sukurta) būtinybė iškyla kasdien ir yra dinamiška. Nuolat atsiranda naujų veikėjų, šie ir ankstesnieji bando tempti paklodę į savo pusę. Konservatorius dabartinėje situacijoje pasigenda tradicinių vertybių, kairysis – socialinio teisingumo ir t.t. Taip yra todėl, kad jie turi vizijų, pagrįstų sava gėrio samprata, o viešoji erdvė yra kompromisų rezultatas. Valstybės paskirtis – spręsti tam tikras problemas, kurios jokiu būdu neturėtų pretenduoti į totalumą. TSRS prikūrė tokių problemų kaip formali, bet praktikoje visiškai negerbiama tautų lygybė, darbo ir visuomenės susvetimėjimas (kaip žino kiekvienas apsiskaitęs kairysis, socializmo ten nebuvo – egzistavo toks pats, kaip kapitalizme, samdomas darbas, viešųjų reikalų sprendimas virto farsu, o apie taisyklę „iš kiekvieno – pagal galimybes, kiekvienam – pagal darbą“ buvo galima pamiršti), primestinis suvienodinimas (kukurūzai ir plokščiastogiai namai visiems), ir, kaip čia pamirši, pretenzijos į totalitarinę kontrolę. Tame kontekste mažesnė valstybė, vienijama bendros kalbos, žiniasklaidos, tokia, kurią tarsi galima paimti į saują ir priglausti, buvo kaip tik. Tačiau išsprendus vienas problemas, atėjo laikas prisiminti ir kitas, todėl reikėjo ir ES su tuo įsipareigojimu riboti suverenumą. Globalioms problemoms – globalios struktūros, lokalioms – lokalios, o tokioms, kurioms valstybė, ypač nedidelė, yra optimalus vienetas, tegu būna valstybė. Nesu anarchistė. Demokratiškai valdomą valstybę laikau ne tik administracine, bet ir viešąja erdve, privalančia sudaryti sąlygas kolektyviai organizuoti bendrus reikalus. Nemanau, kad valstybė kaip tokia turi visiems būti universali tapatybės koordinačių ašis ar kažkas, dėl ko nepagalvojus verta mirti.

Tačiau kaip ir dauguma su didžiausia pagarba lenkiu galvą prieš tuos, kuriems būti ten bei tada ir priešintis buvo ir individuali egzistencinė būtinybė, ir res publica (lot. „bendras reikalas“). Manau, dauguma ten buvusių žinojo, kad grįžti į tai, kas buvo, būtų nepakenčiama, ir kad vizija, kuriai įgyvendinti reikėjo nepriklausomos Lietuvos, yra gerokai vertesnė už baimės apgaubtą ribotą patogumą. Tačiau dabar Lietuva yra duotybė, infrastruktūra, erdvė mūsų viešai, kolektyvinei veiklai, o ne tokios veiklos siekinys ir turinys. Štai tokį iššūkį ji mums meta – padaryti ją ne tik demokratija, bet ir res publica.

Dar šiomis dienomis daug kalbama apie laisvės ir atsakomybės santykį. Konservatoriai mėgsta pabrėžti, kad laisvė be atsakomybės gali būti žiauri ir naikinanti. Sutikčiau su jais tuo kampu, kad kuo mažiau atsakomybės ir empatijos (įsijautimo į kitą), tuo labiau skirtingų veikėjų laisvės susiduria ir pažeidžia vienos kitas, ir pasitelkiamos įvairios sankcijos (pragaro vaizdinys, bloga reinkarnacija, kalėjimai, bausmės, atsiribojimas ir išstūmimas iš visuomenės…). Tačiau neužfiksavau, kad tipiškas konservatorius akcentuotų šiuos dalykus. Ta proga rekomenduoju:

Comments 7

  1. Post
    Author

    Man irgi įdomus šis popkultūros fenomenas. Lady Gaga surenka popkultūros fantazijas, sukoncentruoja ir išparceliuoja. Ji yra priešinga emancipacijos idealams ir politkorektiškumui, tačiau tas groteskas ir pasityčiojimas sukuria gana įdomų efektą: kai Lady Gaga kraipo subinę, tai ne tas pats, kai Olialia pupytės kraipo subines.

  2. O, gerai, kad priminėte man tą Lady Gagą. Nugi ji šaunuolė ta pyplių Dievaitė Lady Gaga, kuri greit pateiks žąsiukams ir žąsytėms staigmeną – super kvepalus „Monster“. Šiandien juk mažoms mergaitėms taip patinka visokie siaubūnai, pabaisos ir monsteriai, galės dabar pasimėgauti šitais kvepalais, kurie skleis neregėto efekto vyriškos sėklos kvapą ir dvelks krauju. Prievartaujamos moters kraujo kvapas ypatingas, kaip sako viena garsi parfumerijos firma, pardavinėsianti šiuos kvepalus kartu su GaGa CD, kurio singlas pasirodys jau vasario 13 dieną, kad įsimylėjėlei per Valentino dieną jau galėtų krauju ir sėkla pasišlakstyti. Nugi super modernu, super liberalu ir politkorektiška bus, kaip rašo žurnalas „Moteris”. Ačiū, kad priminėte. Aijaijai, kaip žavu! Atsiprašau, kad gal ką nors ir negražiai pasakiau. Nepriimkite už gryną daiktą, dovanokite. Visgi man įdomiau skaityti Theodore N. Kaufman įspūdingą veikalą „Germany must perish!“. Kur ten Hitleriui iki jo talento. Juk gal kas nors kuria projektą kokioje „Perestrojkos“ užeigoje ar aludėje Tilto gatvėje Vilniuje „Lithuania must perish!“

  3. Post
    Author

    O Jūs bene dėstote kūrybinį rašymą Salomėjkos pradinukams? Jei taip, sakyčiau, persistengiate, negalite tikėtis, kad tokio amžiaus jie jau rašytų Jūsų stiliaus detektyvus istorine tematika.
    Dabar supratau, kad „internaciais” vadinate komunistų internacionalą. Ką gi, išsiaiškinus sąvokas tampa aiškiau. Ir apie Hitlerį su Stalinu žinau iš istorijos pamokų gimnazijoje. Tokie dalykai nėra įslaptinti, bet ne viskas yra istorijos vadovėliuose.
    Neturiu ko slėpti, viskas kuo skaidriausia: studijas Švedijoje pagal Erasmus programą finansuotos iš ES ir Lietuvos lėšų, skirtų studentų mainams. Išvykstantys studentai neturėjo pasirašyti, kad skaitys tik „tautiškai gryną” ar „patriotinę” literatūrą 🙂 Studentai programai atrenkami pagal pažymius, kalbų mokėjimą ir motyvaciją.
    Maskvoje nesu buvusi ir nejaučiu jokių sentimentų.

    O Jums laisvalaikio pasiskaitymui – kitas iliuminatų gerbėjas apie Lady Gagą: http://vigilantcitizen.com/?p=1676

  4. Tai tamsta drauge, kiek klasių esi baigusi, kad nežinote, kas tie internaziai? Be internazių nebūtų nacių, nebūtų jokio Hitlerio ir panašių į jį ar į tamstą. Hitlerio pamišimas ir nusikaltimai grynai bolševikų produktas, Stalino Rusijos produktas, nežinot, bet tik „Perestrojkos” laikraštyje tupite ar ne? Nežinote, kad iki karo nebuvo jokio genocido Vokietijoje, o žmonių nugalabyta Rusijoje, oho kiek buvo iki to laiko. Gal priminti? Šito irgi nežinote, nes, matyt, mokykloje pirmūne buvote, tada aišku, kad galite ir nežinoti. Kas jums Markuzos studijas apmokėjo? Iluminatai, Wall Street’as, Lopatos raudonarmietis tėvelis ar Lietuvos biudžetas? Ir šiandien Lietuvoje nėra demokratijos, o yra Oligarchija, nežinojote? Net Prezidentė nuo Maskvos SSKP CK taip kalba, negirdėjote? Negirdėjote ir apie Slaptąjį Stalino – Čerčilio paktą, pasirašytą irgi toje pačioje jūsų numylėtoje Maskvoje, ane? Nežinote, kad The leaders of the Russian Bolshevik Revolution were Lenin (Blank), Trotsky (Lev Bronstein), Zinovjev (Apfelbaum), Kamenev (Rosenfeld) and so on? Nežinote, kad Stalin planned an attack operation (Thunder) against Germany on 6 July 1941. To execute this Plans Russia had entered into Two Treaties: the first on 23 august 1939(The Molotov – Ribbentrop Pact) with Germany and the second one on 15 October 1939 – The Stalin – Churchill Pact (with U.K.) which was more favourable. Šitą net Salomejkos pradinukai jau žino, o jūs ne, tiesa? Jūs vedate nešvarią, klastingą kovą prieš lietuvius, tiesa?. Jūs antilituanistė, antieuropietė? O gal aš klystu?

  5. Post
    Author

    Na, nieko neišmanau apie iliuminatus ir internacius, taigi negaliu pasakyti, ką jie gerbia.

  6. Iluminatų demokratija leidžia laisva valia patiems pasikarti, o anksčiau už laisvą mintį ir už žmogaus ir tautų teises patys kardavo. Žiūrėk Rogožkin’o „The Chekist”.

  7. Lyg tai dabar praktikoje iluminatai ir internaciai gerbia tautų lygybę, kai yra nuo Dievo lygesnių už visus lygiuosius?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.